Hoe voorkom je een zwakke briefing en daarmee een teleurstellend onderzoek?

Het is geen eenvoudige opgave: het maken van een goede briefing. Het gevolg van een gebrekkige briefing is (in het gunstigste geval) dat er veel tijd verloren gaat: zonde. Het kan ook veel erger. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat het onderzoek niet de juiste resultaten geeft. Zo neem jij de verkeerde beslissingen. Dit kan voorkomen worden! Als het geen dagelijkse kost voor je is om briefings te maken, dan helpen onderstaande tips je goed op weg. Zo haal je het maximale uit (online) onderzoek.

1. Kom tot de kern

Probeer kort en bondig uit te leggen waarom jij dit onderzoek zo graag wil (laten) uitvoeren. Klinkt als een simpele opdracht, maar vaak is dit niet eens zo eenvoudig op papier te zetten. Probeer in eerste instantie nog niet te denken vanuit de vragen die je allemaal wilt gaan stellen, maar juist vanuit de grote lijnen.

Wat is het achterliggende doel van jouw onderzoek en welke inzichten heb je daarvoor nodig?

kwantitatief onderzoek tip_Kom tot de kern
kwantitatief onderzoek tip Wie gaan er met de uitkomsten aan de slag

2. Wie gaan er met de uitkomsten aan de slag

Dat is vaak bepalend voor de aanpak en de presentatie van de resultaten. Denk bijvoorbeeld aan de directie die hoofdlijnen wil zien om een go/no go beslissing te nemen, een innovatieteam dat juist details nodig heeft zodat ze weten wat er wel/niet mee moet in een volgend ontwerp.

Daarnaast zijn er bij onderzoek voor PR/communicatie doeleinden specifieke factoren die een rol spelen. CG weet hoe je tot een onderzoek komt dat goed onderbouwd is en tot een sterk persbericht leidt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de omvang en samenstelling van de steekproef, objectieve vraagstelling en de vertaling naar pakkende conclusies en headlines. Zodat jouw PR onderzoek serieus wordt genomen, wordt opgepikt en tot het gewenste resultaat leidt.

3. Over wie wil je een uitspraak doen

Vaak is dat jouw (potentiële) doelgroep. Soms weet je nog niet precies hoe jouw beoogde klant er uit ziet. Dan kunnen we daar rekening mee houden en dit juist uit het onderzoek naar voren krijgen. Misschien doe jij wel aannames over jouw klanten en kun je geholpen worden dit beter inzichtelijk te maken en te onderbouwen.

Ook iets om over na te denken: wil je in de analyse alleen focussen op de totale (doel)groep of wil je ook nog inzoomen op specifieke subgroepen (zoals verschillen tussen leeftijdsgroepen)?

kwantitatief onderzoek tip Over wie wil je een uitspraak doen
kwantitatief onderzoek tip Wat kan en wil je zelf doen

4. Wat kan en wil je zelf doen

Vind je het bijvoorbeeld leuk om zelf een survey op te stellen maar heb je een hekel aan werken met SPSS of Excel? Geef aan waar jouw voorkeur naar uitgaat om daar samen een goede balans in te vinden. Je kunt bijvoorbeeld ook eerst alleen data afnemen en daarna besluiten om de rapportage te laten verzorgen.

5. Deadlines en budget

Wanneer heb jij jouw inzichten nodig? Laat het weten dan ontvang je advies over de best passende oplossing. Al is er alle begrip voor dat het antwoord 9 van de 10 keer ‘zo snel mogelijk!’ is.

Het is handig om te weten wat jij aan jouw onderzoek wil en kan besteden. Dit is natuurlijk niet verplicht en je hoeft uiteraard geen exacte bedragen te delen. Het helpt echter wel enorm om een indicatie te ontvangen zodat de verwachtingen helder zijn. Dat scheelt veel tijd. En dat is weer handig om ‘zo snel mogelijk!’ de door jou gewenste inzichten beschikbaar te hebben.

kwantitatief onderzoek tip Deadlines en budget

Briefingformulier nodig?

Onlangs maakte het CG onderzoeksteam een handig briefingformulier voor Riedel (producent van o.a. Appelsientje, Coolbest en Taksi).

Vind je het handig om jouw eigen briefingformulier met ons samen te stellen? Laat het ons weten. Wij helpen je graag.

We bellen je
Ontvang een offerte in je inbox
Floris Leupen
Floris LeupenResearch Consultant

Tips & Tricks

Onze favoriete UX-research tools

Trouwe CG klant Perspective Research is momenteel vele organisaties aan het helpen om de juiste tools in te zetten voor UX onderzoek op afstand. Ze hebben hun ervaringen bij elkaar gezet. Die delen we [...]

De CG FactCheck

Grijp nu je kans om tegen een ontzettend vriendelijk budget maandelijks 5 vragen te stellen aan 500 Nederlanders (algemeen publiek 18-70 jaar). In mei, juni, juli, september en oktober gaat CG een onderzoek uitvoeren [...]