Deelnemers bedanken voor hun inspanningen

Het is een goede gewoonte om deelnemers aan een focusgroep of individueel interview te bedanken voor hun inspanningen door hen een financiële incentive te geven. Dit is een blijk van waardering voor de tijd die ze hebben vrijgemaakt, de moeite om naar je toe te komen en een eventuele compensatie voor reis-, parkeer- of oppaskosten.

Als je het zelf wilt doen let dan op de volgende punten

In het verleden verstrekten veel partijen zelf deze vergoeding aan de deelnemer. Tegenwoordig wordt dit in de meeste gevallen uitbesteed aan de partij die rekruteert.

  • De Belastingdienst kan ‘moeilijk’ doen over de betaling. Deelname aan marktonderzoek kan gezien worden als een vergoeding voor inkomen uit dienstbetrekking. Dat betekent dat er allerlei verplichtingen ontstaan zoals die er zijn tussen een werkgever en een werknemer. Het afdragen van sociale lasten over de incentive is nog de minste. CG Research heeft een vrijwaring van de Belastingdienst aangaande dit soort betalingen, zorg dat je die ook hebt.

  • Privacy issues. Als je een incentive verstrekt moet je ook bijhouden aan wie. In het kader van privacy wetgeving is het veel gedoe om dit op een manier te doen waarbij je aan de regels voldoet en toch een nette administratie bij houdt.

  • Zelf doen is niet per se efficiënt. Toen ik 20 jaar geleden zelf nog bij een marktonderzoek bureau werkte (opa vertelt) waren er twee secretaresses een groot deel van hun tijd bezig om die vergoedingen te verzorgen: aftekenlijsten maken, zorgen dat er cash in huis was, geld in envelopjes stoppen, de werkelijk verstrekte vergoedingen administreren etc. Het zal je niet verbazen dat er regelmatig een envelopje spoorloos was.  Ook als je de vergoeding overmaakt in plaats van cash geeft is een foutje snel gemaakt. Dit alles kostte toen al snel 0,5 FTE per jaar.

Je kunt het natuurlijk zelf doen

Alleen bedenk wel dat de systemen van CG hier volledig op zijn ingericht. Deelnemers wordt automatisch om hun bankrekening gevraagd. De vergoeding wordt ‘klaargezet’ nadat iemand is goedgekeurd en de dag erna automatisch meegenomen in een betaalbatch. Het kleine bedrag dat CG in rekening brengt voor deze handeling is een fractie van de besparing die je realiseert tov ‘zelf doen’. Wellicht ook goed om te weten: vanwege de kleine vergoeding en kans op fouten is het overmaken ook voor ons geen grote inkomstenbron, wij zien dit als service. Als je er toch voor kiest om het zelf te doen, weet je nu waar je op moet letten.

De CG FactCheck

Grijp nu je kans om tegen een ontzettend vriendelijk budget maandelijks 5 vragen te stellen aan 500 Nederlanders (algemeen [...]

Samenwerkingsmogelijkheden bespreken?

CG Research is de ideale partner. Jij bepaalt namelijk welk deel van het onderzoek je uitbesteedt of juist in-house doet. Last but not least. Door onze manier van werken zijn we veel scherper geprijsd dan de usual suspects onder de onderzoekbureaus.

We bellen je
Ontvang een offerte in je inbox
Merik te Grotenhuis
Merik te GrotenhuisManaging Director