Hoe vind ik laaggeletterden en ‘digitaal minder vaardigen’ voor mijn onderzoek?

Laaggeletterden
Het uitnodigen van laaggeletterden voor deelname aan marktonderzoek is een grote uitdaging. Laaggeletterden staan niet bij ons online panel ingeschreven, zijn vaak niet actief op social media en zijn daarom moeilijk te werven.

Dit is ook een doelgroep die zich moeilijk uitdrukt en soms schaamte voelt vanwege de problemen met taal. Dit maakt hen weinig enthousiast om aan onderzoek mee te doen. Steeds meer organisaties willen juist ook deze doelgroepen bereiken. Denk aan overheid, woningcorporaties, energiebedrijven, banken etc.

CG research heeft een manier gevonden om laaggeletterden in te zetten voor onderzoek. Daarvoor hebben we een samenwerking met een speciale stichting. Deze stichting zet zich in voor (ex)-laaggeletterden en heeft een testpanel die zij inzet voor het testen van de leesbaarheid van teksten op A2 niveau. De testpanels met taalambassadeurs zitten verspreid over Nederland. Er zijn 4 locaties: Overijssel, Gelderland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Er zijn in totaal naar schatting 20 á 25 taalambassadeurs actief. De testen vinden plaats bij de taalambassadeur thuis of op een locatie (café, bibliotheek, etc.) die de voorkeur heeft van de respondent. Een onderzoek locatie met mee kijkers is te intimiderend.

Digitaal mindervaardig
Naast laaggeletterden zien we ook dat organisaties behoefte hebben aan ‘digitaal minder vaardigen’. Aangezien CG Research vooral online werft vanuit eigen panel en social media kanalen, is het digitaal uitnodigen van respondenten die minder-digitaal vaardig zijn een grote uitdaging. Toch is de vraag naar deze doelgroep voor bijvoorbeeld UX onderzoek groot. Gelukkig hebben wij een manier gevonden om deze groep te werven. Om te beginnen maken we onderscheid tussen drie doelgroepen qua digitale vaardigheid:

  • Digitaal actief: naast mailen, informatie opzoeken of een nieuwspagina lezen, bankieren zij online, doen zij regelmatig online aankopen en staan zij niet onwelwillend tegenover het online afsluiten van abonnementen
  • In mindere mate digitaal actief: zij mailen, zoeken informatie online op, doen wel eens een online aankoop. En eventueel bankieren zij ook online.
  • Minder digitaal vaardig: beschikken over online basisvaardigheden, maar kunnen niet (zelf) persoonlijke zaken online regelen

CG Research checkt in welke groep iemand valt door middel van screeningsvragen (meterstanden doorgeven, bankrekening openen, zorgverzekering afsluiten etc.). Hierin wordt gevraagd of men dit zelfstandig kan of behoefte heeft aan hulp.

Samenwerkingsmogelijkheden bespreken?

CG Research is de ideale partner. Jij bepaalt namelijk welk deel van het onderzoek je uitbesteedt of juist in-house doet. We denken graag met je mee!

We bellen je
Ontvang een offerte in je inbox
Paula Borst
Paula BorstClient Service Manager

Cases