Een onderzoekspanel? Dat zijn toch ‘’Klikgeiten’’ die op hun donkere achterkamertje enquêtes invullen zodat ze punten kunnen verdienen en die later bij bol.com in kunnen wisselen? Dat is niet het soort mensen dat jij aan tafel wilt hebben bij je focusgroep.

Natuurlijk, deze mensen bestaan.  Maar dit is zeker niet het gros van de panelleden. Zeker niet bij panels die zijn opgebouwd voor kwalitatief onderzoek. Dus mensen die mee willen doen aan een groepsgesprek over de bouwvergunning procedure van de gemeente Amsterdam of thuis marketeers van Unox willen ontvangen om een keer mee te eten met het gezin. De mensen in deze panels zijn anders. Daarom kun je er ook zo veel mee.

1. Mensen van vlees en bloed

Er zijn panels die alleen ingezet worden voor online surveys. Dan is het dus inderdaad mogelijk dat iemand op zijn zolderkamer een profiel verzint. Een klein aantal panels werft ook deelnemers voor kwalitatief onderzoek: de deelnemer wordt uitgenodigd om op een specifiek moment, op een specifieke locatie te komen om alleen of samen met anderen, over een onderwerp te praten. Tijdens zo’n focusgroep van 2 uur wordt er diep op het onderwerp ingegaan. Deelnemers die niet voldoen aan het gevraagde profiel vallen direct op.

Op basis van door jou opgestelde criteria worden de juiste mensen uitgenodigd. Dus hiermee bepaal jij of de beoogde doelgroep aan tafel zit. Er zitten moeders die recent een baby hebben gekregen, er komen mensen met 250.000 euro vrij belegd vermogen naar een onderzoek of ernstig zieke mensen die over hun ziekte komen praten. Dus een grote verscheidenheid, mensen zoals jij en ik.

2. Foute recrutering < 1%

In de praktijk blijkt dat de recrutering zo grondig wordt gedaan dat slechts sporadisch iemand aan tafel zit die de klant niet had willen spreken. Dus na een lang interview of groepsgesprek concludeert de onderzoeker die met onze panelleden spreekt slechts in minder dan 1 procent van de gevallen dat deze niet goed geworven is.

3. Meer motivaties dan alleen de financiële beloning 

Sommige van onze klanten denken dat mensen puur voor de beloning komen. Dat is een misvatting. Het is respectvol om iemand die tijd vrij maakt om jou belangrijke input te geven daar ook voor te belonen: 45 minuten met het OV, 10 minuten van tevoren aanwezig, dan 2 uur groepsgesprek en weer 45 minuten naar huis. Daar krijgt iemand 35-40 euro voor. Als je dan ook nog een oppas moet regelen en 8 euro kwijt bent voor het OV dan moet er meer zijn dan alleen de vergoeding. Zeker omdat we meestal werkende mensen moeten uitnodigen met een druk leven en gezin.

De deelnemers zijn vaak ook heel serieus over hun deelname. Ze willen graag van waarde zijn voor het onderzoek en snappen dat er een bijdrage verwacht wordt als ze zijn ingepland.

Hoe serieus mensen dat oppakken? Zo serieus: een mevrouw uit ons panel lag te bevallen, zij heeft ons tijdens het puffen nog gebeld om door te geven dat ze het onderzoek van de volgende ochtend niet dacht te gaan halen. Die inschatting leek ons wel terecht. Wij hebben haar veel goeds gewenst en zijn zelf snel een vervanger gaan zoeken voor onze klant.

4. Een kwalitatief panel hoeft minder groot te zijn

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. CG is zeker sociaal ingesteld, alleen is het lastig om met heel veel mensen een band op te bouwen als zij maar sporadisch ingezet worden. Als je iedereen volgens afspraak maximaal twee keer per jaar mee laat doen en je hebt een panel van 50.000 leden dan moet je jaarlijks dus ongeveer 100.000 keer deelnames voor onderzoek hebben om iedereen betrokken te houden. Zo groot is de markt helaas niet in Nederland.

Regelmatig zoeken we een dusdanige speld in de hooiberg dat we juist buiten het panel zoeken. Dan is het belangrijker dat er betrokken panelleden zijn die in hun netwerk zoeken naar potentiële deelnemers dan dat we al die mensen zelf in het panel hebben. Als 20.000 mensen allemaal een netwerk van 10 mensen hebben, beschikken we eigenlijk over toegang tot 200.000 panelleden! Met die 20.000 kunnen we wel een band opbouwen door hen 2x per jaar mee te laten doen.

5. Ook toegevoegde waarde bij  kwantitatief onderzoek

Zoals hierboven geschetst is het belangrijk om panelleden te blijven betrekken. Daarom is het goed dat we hen, naast kwalitatief onderzoek, ook regelmatig uit kunnen nodigen voor een online survey.

Onze klanten hebben dan dus mensen die werkelijk bestaan en voldoen aan het profiel. Ze zijn immers al eens ergens in levende lijve geweest. Ze staan ook open voor vervolgcontact. Na een survey kunnen wij de klant dus een aantal deelnemers laten bellen om verdieping te krijgen op de bevindingen. Waarom beoordelen de mannen het concept nu positiever dan de vrouwen? Daar krijg je met 10 telefoongesprekken een goed beeld van.

Motivaties om mee te doen aan onderzoek

Dit artikel is geheel niet bedoeld om pure online research panels naar beneden te halen. Die hebben ook hun waarde en daar maken wij ook gebruik van voor surveys als ons eigen panel niet toereikend is.

Echter, we zetten onze gecommitteerde paneldeelnemers niet zomaar in voor onderzoeken van anderen. Daarvoor zijn ze te waardevol en is een panel voor kwalitatief onderzoek dus werkelijk anders.

Meer lezen over motivaties om mee te doen aan kwalitatief onderzoek >>

Meer weten over ons panel?

We bellen je
We mailen je
Paula Borst
Paula BorstClient Service Manager