Het Corona spook heeft Nederland nu ook volledig in zijn greep. Hoeveel impact het heeft en hoe lang het nog blijft duren, dat weet niemand. Wat we wel weten is dat er face to face  groepsgesprekken of individuele interviews allemaal worden afgelast vanwege het Corona virus. Juist omdat sociale contacten tot een minimum beperkt moeten blijven. Zowel voor de gezondheid van de onderzoeker, de klant en de deelnemers.

Er is ook een alternatief: een online video gesprek. Dit gebruikten we ook al regelmatig vóór de Corona uitbraak. Bijvoorbeeld voor een project met 24 boeren uit alle hoeken en gaten van Nederland. Om reistijd te besparen en flexibel in te kunnen spelen op de open plekken in de agenda’s was dit de beste oplossing.

Die reistijd speelt natuurlijk helemaal internationaal. Een van onze klanten spreekt wekelijks vanuit Nederland met Gunther und Frieda uit Duitsland, Charles and Rebecca uit de UK of Francois et Christine uit Frankrijk.

Is een video call voor jou ook een alternatief nu je geen face to face individuele interviews of groepsgesprekken meer kunt doen? Meestal wel. De afgelopen periode hebben we echter een aantal bezwaren gehoord tegen de video call die we graag weerleggen.

Hoe wij kwalitatief onderzoek faciliteren tijdens corona

  • Maak gebruik van onderstaande video call platformen met je eigen licentie of via het account van CG.

  • Wil je eerst een platform testen? Vraag een proefgesprek met ons aan.

  • Wij instrueren de deelnemers vooraf over het gebruik van het gekozen platform.

  • Wij doen vooraf een tech-check met de deelnemer, daarmee checken we samen met de respondent of het platform, de camera, het geluid en de internetverbinding voldoen.
  • Benieuwd welk platform specifiek geschikt is voor jouw onderzoeksopzet? Neem contact op met CG en we adviseren je graag over de mogelijkheden.

1. Een video call werkt super eenvoudig

Inderdaad als je 10 jaar geleden een gesprek via video wilde doen was je een echte pionier. De internetverbinding haperde, de deelnemer had zijn microfoon niet aan staan etc., allemaal gedoe. Hoe anders gaat dat nu. Iedereen gebruikt wel eens What’s app, Facetime of Skype voor een gesprek met familielid of vriend in het buitenland. Dat kan al met een eenvoudige mobiele telefoon of laptop.    

2. De klant kan wel meekijken

De video call is bij uitstek geschikt om mee te kijken. Je kunt de klant toevoegen als toeschouwer en die ziet dan het beeld van de interviewer en de deelnemer(s). Dit beeld is vaak nog beter dan bij een mirror wall en niet veel anders dan als het live via video op een TV wordt weergegeven.

3. Het werkt ook voor groepsgesprekken

Het voeren van een goed individueel gesprek via een video call is eenvoudiger dan een groepsgesprek via een video call. Ook voor face to face gesprekken geldt dat een individueel gesprek eenvoudiger is dan een groep. De kwaliteit van het gesprek hangt af van de skills van de moderator, net als in de normale situatie. De techniek is ook voor groepsgesprekken geschikt. Je ziet en hoort degene die spreekt.

Consumer Connects

4. Ik wil UX onderzoek doen en dus het beeldscherm zien

Je kunt juist ook heel goed een scherm delen naast de video van de deelnemer. Dus deelnemer voert opdrachten uit en deelt zijn scherm met jou zodat je heel goed ziet wat die aan het doen is.

5. Het gesprek kan gewoon opgenomen worden

Opnemen is een standaard mogelijkheid van het systeem. Dit kan dus gewoon en de opname is ook makkelijk terug te kijken.

6. Er kan simultaan vertaald worden

Het is ook mogelijk om het gesprek direct te laten vertalen door een tolk. Dit gebeurt niet veel, maar het hoeft geen reden te zijn om geen video calls in te zetten.

We helpen je graag

Natuurlijk vinden wij niet dat alle face to face kwalitatief onderzoek voor altijd vervangen moeten worden door video calls. In deze uitzonderlijke periode met corona is het alleen wel een heel goed alternatief om onderzoek te kunnen blijven doen.

Wil je de komende periode video calls inzetten als alternatief voor je interviews of groepsgesprekken? Neem snel contact op en CG biedt je kosteloos de techniek aan. Ook kun je via video met CG praten om het zelf te ervaren.

We bellen je
Ontvang een offerte in je inbox
Merik te Grotenhuis
Merik te GrotenhuisManaging Director