De laatste jaren doet CG Research veel werk voor waterbedrijven. We hebben een aantal mogelijkheden bij elkaar gezet waar we waterbedrijven als Vitens, Evides, Dunea, Waternet en ook KWR momenteel al mee helpen. Zie dit als een introductie. Heb jij specifieke behoeften die hier niet bij staan? Laat het ons weten en we kijken wat we wel of niet voor je kunnen betekenen. Leidend in onze aanpak is de Do It Together-aanpak. Op basis van je budget, vaardigheden en beschikbare tijd bepaal jij hoeveel CG je nodig hebt.

‘Juist omdat onze klanten niet kunnen kiezen, hebben we een grotere verantwoordelijkheid om het goed te doen.’

(Arthur Cadsand, Evides)

Reviews

Onderzoek gerealiseerd binnen een zeer krappe deadline. Heldere rapportage met nuttige info.

Nelly Smit-Arends, Vitens

Zowel inhoudelijk als qua projectmanagement zeer tevreden.

Arno Elderkamp, Procesmanager bij Evides

Ik ben zeer tevreden over de samenwerking.

Stijn Brouwer, KWR

⭐⭐⭐⭐

Patricia Vieira, Adviseur Klantcommunicatie bij Evides

Het brievenstoplicht: test van grote mailingen

Veel communicatie van waterbedrijven gaat per brief / e-mail naar de miljoenen klanten. Er is vaak nog geen structurele check op de kwaliteit van deze communicatie. We hebben een gestandaardiseerde test ontwikkeld. Dit helpt enorm om de communicatie te verbeteren wat leidt tot meer tevreden klanten en minder druk op de servicekanalen. Bekijk hier de uitgebreidere informatie.

Ad hoc online survey-onderzoek

Naast dit brievenstoplicht kan CG Research vanzelfsprekend allerlei online survey-onderzoek voor waterbedrijven uitvoeren. Recent hebben we bijvoorbeeld voor waterbedrijf Vitens 3 versies van een postercampagne getest en ook voor KWR hebben we meerdere onderzoeken gedaan.

UX onderzoek

Veel waterbedrijven ondergaan een digitale transformatie. Dit betekent dat er veel onderdelen van de digitale platformen zoals ‘MijnXXX’ aangepast worden. De behoefte om de klant hierbij te betrekken is groot. Een CG klant, zoals eBay/Marktplaats, maakt hier vaak op de volgende manieren gebruik van.

 • Discovery

  Ontdek waar de behoeften liggen van de klant. Dit kan het beste op een kwalitatieve manier waarbij men mee kan denken en jou kan verrassen met nieuwe inzichten. Een focusgroep is hiervoor een goede aanpak. Het leiden van een focusgroep vereist kunde, ervaring en objectiviteit. Daarom bevelen we ten zeerste aan om hier een professionele moderator voor in te zetten die samen met jou de onderzoeksvraag uitwerkt in gespreksonderwerpen, het gesprek leidt en een bondige terugkoppeling maakt.

 • Delivery

  Stel de gebruiker in staat om datgene op het platform te doen wat men wil doen. Je hebt een deel van de site aangepast en je wilt testen of de gebruikers hun weg vinden, bijv. bij het doorgeven van een verhuizing. Je nodigt 8 consumenten uit die CG Research werft volgens een voor die test vastgesteld profiel. Deze mensen komen om het half uur bij jou op kantoor langs, iemand neemt plaats achter een computer en krijgt een aantal opdrachten. Een van jullie begeleidt de consument die hardop zijn surfgedrag becommentarieert. Met eenvoudige software zoals teamviewer of Zoom kunnen collega’s in een andere ruimte meekijken met het gesprek en het scherm. Na afloop van de dag bespreekt het team de belangrijkste actiepunten.

  Voor de snelheid en vanwege het budget bevelen we vaak aan om de delivery testen zelf te doen. CG Research werkt nauw samen met een UX research trainer. Deze persoon wil juist zelf geen moderatie doen maar wel helpen om (UX) onderzoek een goede plek te geven in de organisatie en daarnaast mensen te trainen in de uitvoering. Bijv. door een interviewtraining.

 • Online tests

  Veel van onze klanten gebruiken Optimal Workshop als tool om tree tests, first click tests of card sorting in aan te maken. Dan verstrekken ze CG Research de link naar deze test en kunnen wij een koppeling maken met onze software. Zo sturen we deelnemers naar de test en krijgen wij ze daarna weer terug zodat we de quota in de gaten kunnen blijven houden; denk aan een verdeling over geslacht en leeftijd. De prijzen van CG liggen zo’n 50% lager dan bij Optimal Workshop en waarschijnlijk nog meer omdat je specifiek klanten uit jouw regio wilt hebben.

Focusgroep of klantarena

Ook als het niet UX gerelateerd is kan onderzoek onder klanten natuurlijk heel relevant zijn. De focusgroep isoleert deelnemers van de directe betrokkenen van jouw organisatie. Dat is meestal prettig zodat zij ongestoord kunnen praten en niet beïnvloed worden. Als juist het directe contact gewenst is en het vergroten van de interne betrokkenheid bij de klant belangrijker is dan kennis over de klant dan wordt ook wel een klant arena georganiseerd. Bij waterbedrijven is bij de relatie met de consumenten en de installatiepartners (en hun uitzendkrachten) een uitdaging. Om meer begrip te krijgen voor al deze standpunten en de perceptie van de klant centraal te stellen is een klantarena hier heel gepast. Deze kan dan weer goed door een ervaren moderator worden begeleid.

De daadwerkelijke opzet van bovengenoemde mogelijkheden zijn natuurlijk flexibel.

We bieden je een aantal webinars aan die je on-demand terug kunt kijken en jou helpen om meer zelf te doen

Samenwerken?

CG Research is de ideale partner. Jij bepaalt namelijk welk deel van het onderzoek je uitbesteedt of juist in-house doet.

We bellen je
Ontvang een offerte in je inbox
Floris Leupen
Floris LeupenResearch Consultant

Cases